Bloemenweide in Agraaf

Door Guus Daamen

De bloemenweide bij melkveehouder Wim van Dam in Wijdewormer (NH) is momenteel een trekpleister. Hij stelde een stuk van zijn land beschikbaar voor het bloemenproject aan de Zuiderweg, dat tot stand kwam in samenwerking met buurtbewoner Karen Vaartjes. Zij was op zoek naar een locatie voor een akkerrand (stukje bloemen langs een perceel), maar dat werd dus een stuk land van een derde hectare.

Verschillende projecten ontvingen in totaal ruim een ton subsidie van de provincie Noord-Holland, via het Betrekken bij Groen Fonds. De bloemenweide was een van die projecten. Vaartjes regelde de aanvraag voor een vergoeding van het zaad. „Het veld staat er prachtig bij, we hadden nooit verwacht dat het zo mooi zou worden. In deze regio zitten veel melkveehouders, die gebruiken hun land voor de koeien en het gras. Maar daardoor is het uitzicht wel wat eentonig, er is een monocultuur ontstaan. Op deze manier hebben we iets gemaakt dat goed is voor de biodiversiteit en ook iets moois oplevert.”

Ook Van Dam is tevreden over het eindresultaat. Samen met zijn broers heeft hij een melkveebedrijf van 1250 koeien. „Dat stukje gras mis ik nu, maar de buurt is wel blij met zo’n mooie bloemenweide. Dat is mij ook wat waard. We krijgen de subsidie voor het bloemenzaad, verder is het niet rendabel. Maar daar gaat het ook niet om, zo’n klein hoekje bloemen trekt bekijks en ik geniet er zelf ook van als ik er langsrijd.”

De bloemen blijven minstens drie jaar staan. Van Dam en Vaartjes gaan uitzoeken wat de beste methode is voor als de bloemen zijn uitgebloeid. De bloemen worden niet geplukt, de hoop is dat het veld volgend jaar weer opkomt. Vaartjes: „Het is ook de bedoeling om buurtbewoners te betrekken bij het project. Zo moet er wat aan onkruidbestrijding gedaan worden door met de hand die planten eruit te trekken, dat lukt mij niet in mijn eentje. Volgend jaar willen we misschien scholen bij de bloemenweide betrekken.”