Bloeiende akkerranden en biodivers boeren op gezonde bodem

Op elk boerenland een bloeiende rand. Dat is de ambitie van de stichting Bloeiend Boerenland. “Ik ben al zo’n 20 jaar intensief met biodiversiteit bezig en merk dat boeren steeds meer redeneren vanuit de bodem die ze bewerken”, zegt oprichter en voorzitter Leo Bil. “Omdat veel vogels en insecten met uitsterven worden bedreigd, zetten wij de akkerranden in bloei.”

Bloemen, kruidenrijk gras en alle andere gewassen groeien alleen als de bodem voldoende gezond is. Biodiversiteit begint in de bodem, onderstreept Leo die als adviseur bodem & bemesting bij de duurzame kunstmestfabrikant Healthy Soil dagelijks met bodemgezondheid bezig is. “De bodem wordt uitgeput door veelvuldig gebruik van herbiciden, pesticiden en tal van andere ‘ciden’ die de bodem belasten. Verkeerd gebruik van zoute meststoffen is funest voor het bodemleven. Dit remt de groei van de gewassen, die ook nog minder weerbaar en van lagere kwaliteit zijn.” Lees het complete artikel >>>

Partnervlog van Stichting Bloeiend Boerenland